Tuesday, February 13, 2007

Interview

Assalamualaikum

Last two weeks were very bz for me. I was in Alor Setar and Penang. Kena jadi panel interview. Post - Pembantu Tadbir (Perkeranian/Operasi)....hehehhe...macam-macam orang aku jumpa...

but there was this one girl from penang who i cannot forget la.

i was flipping thru her documents. i noticed dat she has a diploma form a local politeknik. her CGPA - 3.74 !! power tuuu.... so i asked her:

me : cik xx, saya tengok di sini result awak bagus, 3.74... kenapa tidak sambung pelajaran (gila formal ah bahasa aku)

girl : saya sebnarnya....saya....hisk...


suddenly she cried. really crying i tell you. fortunately for me, this was not my first time interviewing people and it was the first time somebody cried while being interviewed.

so i kept my poker face. calming her down a little. even gave her tissue.

when she ok. she told us the story la. came from a poor family. she was offered a place in U but had to decline coz have no money. she said, her other siblings oso like dat. got good result but cannot further study coz have no money.

this is actually the first time i felt kesian to a candidate. b4 this, ko nak nangis ke, nak merayu ke, jerit ke, i dont care....i wont be influenced la. but this girl i really kesian la. lagipon dia punya performance during interview pon ok.

so i rekomen my chairman to give her the job la, and he agreed. hopefully we did the rite thing la. and hopefully she would be able to change her fate bcoz dia dah janji nak buat PJJ kalo dapat kerja ni. hopefully la....


some of the funny answers given by candidates

Q : Bagi saya 5 negara Asean
A : china, india, america, canada and malaysia
Q : awak tau tak ASEAN ni apa ni?
A : hmm...negara-negara bersekutu kan?...
me : (yea rite)

Q : bila tarikh kemerdekaan malaysia?
A : 31 Ogos 1946
Q : betul ke ni? yakin?
A : betul cik, saya yakin. saya memang ada baca buku sejarah sebelum interview
me : (yea rite)

Q : ada berapa wilayah persekutuan kat mesia ni?
A : 2 cik
Q : huh? bukan 3 ke? ...ok la bagi saya yang dua tu?
A : wilayah persekutuan selangor & wilayah persekutuan labuan
me : *frown* ok lah

ekceli got some more...tp got some work to do la...so chow

8 comments:

Amy said...

Lawak gila jawapan diaorg nih.. mmg respect ah ko boleh maintain muka poyo time diaorg bagi jawapan 'bernas' tu..kalau aku, sure dok tergolek duduk tergelak2 kat situ

Azrul said...

amy - tu la pasal. diorang ni suma tak prepare la bila pg interview. geram aku

munie said...

apasal tak contact aku? Kalu tidak boleh la aku belanja ko ...

Azrul said...

munie - tak sempat ah....aku dua hari je kat AS. lgpon aku tatau ko ada kat AS. ingatkan ko kat area sintok nun :)

munie said...

tak jadi hal walaupun aku kat Sintok ...kat sini walaupun agak jauh from one place to another ..tak dak traffic jam ..dlm 45 minit dari sintok aku boleh reach Alor setar...kejapp jer..

Nadia said...

kat tpt aku, ada gak i/v candidate yg dok makan chewing gum time diiterviu pun ada. haha...heh, anyway, tumpang laluuu.....pe kabo? kem salam kat anim ye?;-)

Azrul said...

nana - lama siot tak jumpa ko. last masa adik ko kawen dulu. anyways, mike pekabo? kem salam sama hubby ye.

Nadia said...

tu le pasey!! adik aku pun anak dah nak masuk 2! heheh..anyway, teman kabo baik, yop! ni ha tgh sebok2 nak ikut yatt transfer aloq staq.;-)