Thursday, September 13, 2007

Reminiscing Ramadhan 1995-2000

Assalamualaikum and Good Evening
.
It's ramadhan again eh. Sekejap je kan.
.
The Prophet S.A.W once said : 'treat the month of ramadhan like it is your first wedding night'
.
(lebih kurang la kan, i couldnt remember the exact words). Lemme elaborate a bit, it means that we have to welcome ramadhan with joy and thankfulness not welcome it with a long face. y'all feel me? i bet u do lah. korang sume clever people :)
.
anyways, ramadhan sure brings a lot of memories. especially the PPP days. here are some of the things that i could remember:
.
one - sleep. the most popular activity during fasting month....malam tido, lepas sahur tido, masa kelas pon tido, masa break pon tido, balik kelas pon tido....kekadang tu dah tak jadi cam fasting month dah...instead it was sleeping month :P
.
two - hot spot. the surau would suddenly be one of the most visited place during class hour. dont get me wrong. it wasnt that we were more pious in ramadhan. it was just that we needed a place to sleep :P ngantok oiiii.....
.
three - pasar ramadhan. eventhou we were sleepy for most of the time, but when it came to going to pasar ramadhan, perghhhhh cerah bijik mata memasing....:D bukan nak beli barang sangat, nak cuci mata je yg lebih. Plus the pasar malam would be very crowded and thus less space to move. and being boys, we love tempat yang sempit2 nih....if u know what i mean :)
.
four - air kaler-kaler. one of the most hottest gerai would the gerai air. only during ramadhan we could buy odd flavoured and colored drinks. usually kazarul la yg suka beli air yg pelik2 ni. he had this tall glass and he'd fill it up untill it was full. me n the others being the opportunist would always 'pau' him. u know just to irritate him la...ehehhh....jgan marah eh Ka...alaaa tak luak pon air ko tuh...
.
five - nasi lemak wak. my frens had this craving for nasi lemak sold by this one wak jawa. everyday makan nasik lemak. i oso cannot understand la. but since it was their money, i couldnt care less :)
.
six - cheater. yup some people cheat during fasting month. when i say cheat, read it as tak pose la ye. one of my closest frens got kantoi during this one year. he ate maggi but forgot to throw away the wrapper...ehehehhe....plus he stole a stick of cigarette from me :) silly him. some more there was at least one eye witness who saw him with the maggi while he was heading home. eheheheh....to my fren....jgn ponteng2 lagi eh. ko tuh anak dah dua dah :)
.
so that's it. actuallly got some more. but sometimes less is more ( lame reason eh ). so if u guys want to add the list. feel free to do so. to all my frens and readers, selamat berpuasa and please do take advantage of this holy month. let us all do so la eh. especially those yg ada hajat beso tuh. and dont forget, masa lepas terawih tuh doa2kan la untuk kengkawan sekalik. mana la tau, kena malam lailatul qadar. insya allah!!

6 comments:

Amy said...

Memang best bila ingat zaman Shah Alam kan? Aku suka benor kuar pegi pasar ramadhan bila dah lewat, maknanya ngam2 lepas beli semua sampai pagar siswi dah azan, so that tak yah lama2 dok tunggu depan makanan tuh..aduih rosak jiwa. And paling ingat beli lauk untuk sahur siap2 kat pasar ramadhan sek 18 tu, sekali time sahur bangun tengok lauk dah basi.. jadik penghuni 203 Blok 1 sahur makan nasi dgn ikan bilis goreng dan kicap ehehe.
Ada sekali time sahur, aku bawa Proon Saga berjasa tu pegi Uptown sahur..bleh? Dari Shah Alam darive ke damansara, and kat situ ada mamat ngurat roommate aku, siap tinggalkan no phone kat keta cermin keta aku.. memang jodoh, depa kahwin and anak dah satu sekarang ni hihihhi.

Azrul said...

amy > ahahah....gila eh....kitorang pon dulu salu gak sahur kat uptown...pantang diajak memang pegi ponya lah...kalo tak uptown pon mesti pegi junction...

Kaza said...

Semalam masa ada gap antara sunat terawikh aku dok teringat zaman shah alam.... memang best... sesekali tue teringat aku kat arwah Bob bila time nampak orang jual nasi lemak for berbuka...... semoga dia ditempatkan bersama orang2 yang beriman.

Azrul said...

kaza > tu la kan...aku pon sebnarnya nak mention pasal bob. tapi rasa sayu la plak...semoga dia berada di kalangan orang yang beriman....AMIN

Nadia said...

ohhoooo!! suke himpit2 kat pasar ramadan ye?..cisss!!...tapi aku mmg tensen gile kat pasar ramadan seksyen 18 tu dulu..sesak nak mampos!

apa pun, aku akan ttp ingat brader cun kat gerai ayor seksyen 19 walopun ayor dia juey tak sedap..;-)

Azrul said...

nana > pergh sampei ke sek 19 mike pegi bejalan ye...aku tatau pon ade pasar ramadhan kat situ...