Friday, September 12, 2008

Citer Puasa Dolu-Dolu

Assalamualaikum & Selamat Hari-Hari
.
Taun lepas aku ade tulis pasal pose kat PPP/ITM (dah setahun dah ek). So taun ni aku ingat nak tulis pasal pose kat sekolah dulu la. Pose budak asrama. ehehehhe....
.
.
Pada yang tatau, aku dulu sekolah kat Labu, Negeri Sembilan. Nama sekolah, Sek. Men. Agama Persekutuan. So nama glamer dia SMAP Labu. Sekolah aku ni tak la seglamer sekolah2 yang lain, tapi aku sayang la sekolah ni. Sentimental la plak kan. Tapi apa yang ada pada aku hari ni, mostly aku belajar kat sekolah ni la. Ye la kan, 5 taun membesar kat dalam asrama.
.
So pasal pose. Aku masa Form 1 memang kekok pose kat sekolah ni. Ye la, lauk tak sama cam kat rumah. Pastu makan apa yang pakcik dewan makan tu masak je la. Kalo kat umah ada kuih 2-3 jenis, buah, air pon 2-3 jenis lagi. Sorry la kalo kat asrama. Basically, nasik + lauk of the day + buah + tamar + air. Dah la buah tu takleh rembat banyak2. Sorang satu je.
.
And mind you, kat asrama ni makanan bukannya hari-hari sedap ok. Kalo kena time ayam/daging tu ok la jugak. Tapi kalo dapat ikan jaket dgn kuah kosong....apa nak cakap...layan je la.
.
Biasanya a typical puasa day would start at 4 am. Ni lagi satu hal, kalo kat umah, aku salu sahur kul 5, ni kul 4 dah kena bangun dah. Korang bayang la, nak kena jalan gi dewan makan, dah sampai dewan makan kena beratur lagi, kekadang bila sampai turn aku, tray plak dah abisss!!! arghhh tensen oooo...kena la tunggu abang dewan makan tu gi amik kat blakang.
.
Dan seingat aku, lauk sahur sepanjang bulan pose ni sameeee je. Ikan masak kicap....tapi ikan tu yang jenis sedap sket la. Ikan apa ntah nama dia, tapi kitorang panggil 'Ikan Ayam' sebab rasa dia ada la sket2 cam ayam.
.
Ada sekali tu, budak2 bilik aku ni jenis malas nak turun dewan makan. Stakat togok air kat bilik je. So kitorang punya senior dalam bilik tu saje je ranjau kitorang. Dia sampai bilik je terus kecoh kata kat dewan makan ada buah epal & anggur. Kitorang pon apalagi....epal & anggur tuuuuu....spesis buah yang memang tak wujud kat asrama...sampai2 je dewan makan...wakenabeb la jawabnye.
.
Sedih siot masa tu, penat ooo turun, tapi rupanya kena tipu. Geram pon ada, sebab bukannya tatau yg buah epal & anggur tak logik, tapi sebab kul 4 pagi agaknya, kepala takleh nak proses info tu lagi...ehehhe
.
Kat kelas cam biasa la. Aku bulan pose ni fresh sket. Mebbe sebab perut kita takde nak digest apa2 kan, so tak ngantuk la. Tapi bila dah masuk tengahari....dia punya ngantuk tu, kalo bleh nak tido la kat atas lantai tu. Tapi sebab ada budak pompuan, control jugak la.
.
Lepas kelas lagi best. Bulan pose biasanya takde PREP. So bleh lepak kat bilik and tido sampai Asar. Best oooo. Memang senyap sunyi je asrama masa tu. Dengar bunyi kipas je. Lepas Asar biasanya lepak bilik or pegi main la kan. Tapi tak sonok main time bulan pose ni, sbb masa dia pendek sangat. Paling kuat pon main sampai kul 6 pastu naik mandi. Sebab kul 6.30 nak kena beratur amik nasik la plak. Kalo lambat silap2 makan nasik dgn kuah je la jawabnya. Lagi satu kalo lambat sampai dewan makan, nanti kena potong dgn senior. Budak2 junior beratur sket punya panjang, sampai je mamat senior ni selambe je gi depan sekali. ehehehh....sabar je la
.
Kantin pon ada jugak jual makanan. Tapi takde la best. Yang aku ingat ada telur, ayam percik pon ada kot and cendol. Tapi masa tu budak2 kan. Mana la ada duit sangat. Kalo ada duit pon, sbb tengok member lain tak beli, tak sampai hati la plak. Sebenarnya takut kena pau...ahahahah....
.
Time bulan pose ni la kita bleh tengok semua Senior ada cawan/gelas sendiri. Masa bulan pose je la. Lepas tu hampeh!!! Sama la cam aku pon. Selain daripada bulan pose, memang keje kitorang rembat cawan budak junior je la. Member tu penat2 gi amik air, kitorang selamba je amik gelas tu letak kat meja kitorang. Air abih je, jerit kat budak junior tu suruh amik lagi. Fuhhh....memang king la masa tu. Form Five la katakan. Junior beb. Memang tak melawan punye la. Aku dulu kalo kena cam tuh, memang aku doa mintak brader tu fail exam. hehehh....
.
Bab semayang bulan pose ni pon lain macam sket. Senior2 yang taiko pon buat semayang malam. Agaknya sebab environment kan. And stakat baca Quran 30 juzuk tu kira citer biasa la. Orang tak heran pon.
.
Apa lagi eh. Tu je la kot. Basically, masa kat skolah dulu, senakal mana pon, insya allah bab agama tu terjaga. Sekarang ni, ilmu tu ada la sket2. Tapi nak mengamalkan tu...mak oiii sket punya liat la kan. Aku rasa tu la sebab Tuhan bayar cash tu :)
.
Ok la korang. Selamat Berpuasa!!!

7 comments:

typicali said...

dude, ko kat ne skrg?

selamat berpuasa. (dan berhari raya selepas tu)



Rizuan, JPM

salman ® said...

saya tak pernah potong Q. beratur ikut peraturan....eheheh

*kalau cikgu skolah tu ada anak blajar situ jugak...sanggup ke tgk anak dia makan makanan tak berzat macam tu?

Azrul said...

Rizuan > Hai wan!! eheheh...selamat berpuasa. Tq for visiting. Aku kat pej kewangan ng perak la skang ni beb.

Tokman > tu la kan...ni kita nak amik biskut lebih sket dah bising....

Anonymous said...

NOSTALGIA IKAN JEKET.
SELAIN UNTUK DIMAKAN, IANYA BERGUNA UTK DIBUAT TUKUL. HEHEHE

POTONG Q? ITULAH KEJE BUDAK2 FORM 5 (SENIOR LA KONON...)

BRADER, TERUSKAN MENULIS RIWAYAT HIDUP DI SMAP. AKU MMG TERUJA BACA.

RAMADAN KAREEM WA EID MUBARAK!
KULL AM WA ANTUM BI KHAIR

~FROM CAIRO WITH LUV

Azrul said...

kirk, ko ke nih?> tu la kan...best kalo ingat citer2 lama nih

Anonymous said...

YUP, IT'S ME!

Anonymous said...

kirk..ko pun baca cite penglipur lara ni..hehe
bile mau balik da..