Tuesday, March 27, 2007

Morning in Kuala Kangsar

Assalamualaikum & Good Day
.
I was in Kuala Kangsar just now for a tazkirah session with the Perak Mufti, Dato' Seri Dr. Hj. Harrusani bin Hj Zakaria.
.
I have always admired the Mufti. Very humble person. Whenever U are around him, you feel very calm and peaceful. When he speaks, you will have this urge to listen to what he's trying to tell you. After meeting him, you will have this feeling to do something good to people around you. (hmmm....i'm bad at describing people lah kan)
.
Anyways, the tazkirah was about Maulidur Rasul. The tazkirah session went for about an hour and followed by the Q&A session.
.
one of the question caught my attention. the mufti was asked for his opinion on social problems about muslims in malaysia. my first thought was ' alamak, soklan ni common sangat la....amende la mamat ni'
.
the mufti's answer was quite long. so i just give u guys the gist la ye. dia kata lebih kurang camni la:
.

'orang islam di malaysia ni banyak yang dah leka, mereka bukan tak faham akan dosa dan pahala, mereka faham, tapi mereka lupa. Mereka lupa yang nyawa mereka boleh ditarik pada bila-bila masa, mereka lupa yang nikmat syurga itu benar, mereka lupa yang azab neraka itu benar, mereka lupa dan mereka leka'
.
'cara yang paling mudah adalah kembali kepada asas, hiduplah seperti seorang muslim yang sejati. maknanya kita bangun sebagai islam, sembahyang, pergi kerja sebagai seorang islam, berpakaian seperti seorang islam, bercakap seperti orang islam, makan seperti orang islam dan tidur pon seperti orang islam'

.

TOUCHE....
.

hiii....risau kan. aku ni pon kekadang tu semayang pon ujung-ujung waktu je.
.
have u ever thought that whether u are in the right path or not? ekceli suma benda yang mufti cakap tu doable. tapi as always, kita ni (esp. me lah) take things for granted. tau nak serooonokk aje.
.
well, i'm going to be 30 this december, i hope i really can be what i'm supposed to be. A good muslim, a good husband and a good father (refer to resolution :P)Insya Allah. Sama-samalah kita ye.
.
Ya Allah, Engkau kuatkanlah imanku, iman isteriku, iman anakku dan iman kawan-kawanku. AMIN.

2 comments:

Nadia said...

aku pun admire dia. tapi kesian kat dia sbb apa yg dia ckp betui, org slalu kata tak betui. gile ahh!...sultan perak sayang bebeno ngan dia beb.

Azrul said...

nana > orang yang cakap dia tak betui tu suma yang sakit telinga bila kena sound la tuh. kalo dah salah tu salah la kan...